Flash Sale! Nappaa 15 %:n lisäalennus. Käytä koodia: CHIC15 - %countdown %days jäljellä

 

Miten valitset kotiisi sopivan maton

Matot ovat hyvin vanha taidemuoto. Lisäksi jokainen matto on ainutlaatuinen ja sillä on oma tarina kerrottavanaan.

Sisustaminen käsinsolmitulla matolla on erinomainen tapa luoda kotiisi persoonallinen ilme ja tyyli. Se osoittaa, että sinulla on hyvä maku ja kertoo, kuka sinä olet. Onko parempaa tapaa tuoda persoonallisuutesi esille ja samalla tehdä kodistasi upea!

Olipa budjettisi, kotisi koko ja toiveesi mitä tahansa, tavoitteenamme Carpet Avenuella on löytää jokaiseen makuun ja jokaiseen budjettiin sopiva ratkaisu.

Kattavasta valikoimastamme löydät kaikkea yksinkertaisimmasta paimentolaismatosta aina käsinkudottuihin taideteoksiin ja ainutlaatuisiin, puhtaasti silkistä valmistettuihin mattoihin, jotka sopivat vaativimpaankin makuun.

Vaihtoehtoja on loputtomiin – verkkosivumme auttaa sinua navigoimaan ja löytämään sopivan maton. Tavoitteenamme on tehdä selailusta ja juuri oikean maton löytämisestä helppoa ja hauskaa.

Taitavat ja intohimoiset mattoasiantuntijamme auttavat sinua mielellään sopivan maton löytämisessä, jotta sinä voit nauttia siitä useita vuosia.

 

Sinun kotisi, sinun tilasi, sinun huoneesi – Miten valitset sinulle sopivan maton

Kaikki alkaa SINUSTA.

Hankkiessasi uutta mattoa kotiisi, aloita vastaamalla yksinkertaiseen kysymykseen: Mitä haluat?

Me kaikki kuitenkin tiedämme, että yksinkertaiset asiat eivät välttämättä ole niitä kaikkein helpoimpia.

Auttaaksemme sinua päätöksen tekemisessä, olemme keränneet muutamia vinkkejä ja tärppejä, jotka kannattaa pitää mielessä – ne auttavat sinua löytämään juuri sinun kotiisi ja tarpeisiisi sopivan maton.

 

Määritä mattotarpeesi

Katsoipa asiaa miltä kannalta tahansa, matoilla on muutakin kuin vain esteettinen tarkoitus.

Niitä valmistetaan erilaisiin tarpeisiin. Aloita määrittelemällä juuri sinun tarpeesi ennen kaikkea muuta – tee lista ominaisuuksista, joita vaadit matoltasi. Mitkä ovat tarpeesi ja toiveesi?

Esimerkkejä ominaisuuksista, joita kannattaa huomioida, ovat esimerkiksi liikkuminen maton päällä, lemmikkieläimet, lapset, mahdolliset tahrat ja läikkyminen sekä valaistus. On aktiivisia huoneita, kuten keittiö ja käytävä, joissa matto joutuu koville. Tällaiset alueet vaativat maton, jotka kestävät tahroja, likaa ja kulutusta. Jos kodissasi on lapsia liikkumassa ja leikkimässä lattialla, tarvitset pehmeän ja muhkean maton, joka myös kestää jatkuvaa käyttöä.

Osa päivittäistä työtämme on neuvoa asiakkaitamme ja auttaa heitä löytämään juuri oikea matto heidän erityistarpeidensa mukaan. Varmistamme tämän kysymällä lukuisia kysymyksiä, kuten mihin matto tullaan sijoittamaan, millaiselle liikenteelle ja aktiviteeteille se altistuu sekä miten matto vaikuttaa huoneeseen – eli lämmittääkö, suurentaako vai pehmentääkö matto huonetta? Tuleeko matosta huoneen keskipiste vai yhdistetäänkö se muihin mattoihin? 

Tule tutustumaan, miten löydät juuri sinulle sopivan maton.

 

Matto jokaiseen tilaan ja huoneeseen

 

Aloita helpommasta: Mihin huoneeseen matto tulee?

Matto voi auttaa luomaan tunnelman koko tilaan. Oikean maton valitseminen riippuu kuitenkin siitä, minkä huoneen ilmettä haluat parantaa.

 

Makuuhuone

Makuuhuoneen maton tulisi tehdä huoneesta sinun oma rauhallinen turvapaikkasi.

Muista pitää melu poissa – sekä auditiivinen että visuaalinen.

Vältä makuuhuoneessa rohkeita, kirjavia mattokuvioita, jotka voivat rikkoa rauhallisen tunnelman. Tee huoneesta sen sijaan erityisen viihtyisä. Suosi villaa ja paksumpaa nukkaa. Valitse esimerkiksi Gabbeh-matto tai nukkamatto, johon voit upottaa jalkasi noustessasi sängystä. Vältä mattoja, joissa on erikoisia ominaisuuksia ja kirkkaita värejä. Vähemmän on enemmän.

Paitsi kun kyse on koosta, silloin isompi on parempi!

Gabbeh-matot / Nukkamatot

 

Olohuone

Valitessasi mattoa olohuoneeseen, ajattele ennen kaikkea tilaa, budjettia ja tunnelmaa, mutta jätä tilaa luovuudelle.

Mitä jos antaisit maton olla huoneen keskipiste? Valitse huomiota herättävä matto, joka ei kuitenkaan ole liian hallitseva. Pyri yhdistämään se huoneen muuhun sisutukseen. Mitä suurempi huone, sitä todennäköisempää on, että matto luo koko huoneen tunnelman, ja muu sisustus määräytyy sen mukaan.

Olohuoneessa sinun on mahdollista tuoda persoonallisuutesi esiin. Kaikki on sallittua – väreistä kuvioihin. Kokoa eri elementit yhteen toimivaksi kokonaisuudeksi.

Jos haluat korostaa tiettyä huonekalua tai maalausta seinällä, valitse mattosi sen mukaan. Ole kuitenkin varovainen, ettet kuormita huonetta liikaa, sillä tällöin vaikutus on päinvastainen.

Olohuoneissa on yleensä hieno lattiamateriaali, kuten puu tai laatoitus. Maton tulisi olla riittävän pieni, jotta lattia näkyisi ainakin osittain. Jos olohuoneessa oleskellaan paljon, suosittelemme villamattoa. Villa on loistava valinta, sillä se on helppo puhdistaa ja nukkaan kiinni jäänyt lika lähtee helpommin pois.

Onko olohuoneesi erikoisen muotoinen? Siinä tapauksessa käytä luovuuttasi: Laita lattialle muutama matto siten, että ne ovat osittain päällekkäin tai levitä huoneeseen useampia pienempiä mattoja. Yllätyt takuulla nähdessäsi, millaisen ilmeen tämä antaa huoneelle!

 

Ruokailuhuone

Ruokailuhuoneen matto luo taustan kaikille perhejuhlille ja yhteiselle laatuajalle.

Kun valitset ruokailutilan mattoa, mieti, miten usein tuoleja liikutellaan, ja muista myös mahdollisuus ruoan tippumiseen ja viinin läikkymiseen. Kestävä villamatto, jossa on tummempi värimaailma ja yksityiskohtaiset kuviot, on ylivoimaisesti helpoin pitää puhtaana. Se kestää kulumista useiden vuosien ajan.

Persialaiset matot ja perinteiset matot

 

Eteinen/Käytävä

Etenkin kotisi käytävät ja eteinen luovat tunnelman kaikille ympäröiville huoneille. Varmista, että valitset kutsuvan maton, joka vahvistaa kotisi luonnetta.

Valitse matto, joka toivottaa sinut tervetulleeksi kotiin ja vihjaa tulevasta.

Ole rohkea. Anna vieraidesi matkustaa ja sulautua kotiisi.

Valitse tummia ja lämpimiä värejä yksityiskohtaisilla kuvioilla, joissa lika ei näy selkeästi. Tarvitset kestävän maton, joka kestää runsasta kävelyä, varsinkin jos kodissasi ei käytetä kenkiä sisällä.

Jos kodissasi on käytävälle avautuvia ovia, valitse matto, jonka nukka ei ole liian paksu, jotta pystyt avaamaan ja sulkemaan ovet kunnolla.

Paimentolaismatot / Kylämatot

 

Koko ja muoto

Merkittävin virhe, jonka monet tekevät, on liian pienen maton ostaminen.

Pieni matto saa muun huoneen tuntumaan epätasaiselta ja huonekalut väärän kokoisilta. Muista aina: Matto luo pohjan sille, mitä sen päälle laitetaan!

 

Varmista, että valitset oikean koon

Mattoja on kaikenmuotoisia ja -kokoisia, ja koska ne ovat käsinsolmittuja, kaksi mattoa eivät koskaan voi olla täsmälleen samanlaisia. Tämä tekee niistä niin erityisiä.

Oikean kokoisen maton valitseminen riippuu yleensä sen huoneen tai tilan mitoista, mihin suunnittelet laittavasti maton.

Noudata näitä ohjeita määrittääksesi sinun tarpeisiisi parhaiten sopivan maton koon:

Mittaa huoneesi koko. Mittaa vielä uudelleen, varmuuden vuoksi.

Päätä huoneessa paikka, jonka haluat peittää, eli mihin matto laitetaan.

Levitä sanomalehtiä lattialle tulevan maton kokoiselle alueelle, jotta sinun on helpompi määrittää maton mitat ja saat kuvan siitä, miltä se tulee näyttämään. Pitäisikö sen olla hieman suurempi tai ehkä hieman pienempi? Jos sinulla ei ole sanomalehtiä, voit aina hahmotella maton paikan teipin avulla piirtämällä maton ääriviivat lattiaan.

Jos haluat peittää lattian lähes kokonaan, muista jättää maton ja seinän väliin vähintään 30-40 cm.

Jos asetat maton ruokapöydän alle, valitse tarpeeksi iso matto, jotta istuessasi pöydän ääressä myös tuolin takajalat ovat matolla. Matolla tulisi myös olla riittävästi tilaa työntää tuolia taaksepäin pöydästä noustessa, etteivät maton reunat vahingoitu. Varaa vähintään 30 cm tilaa pöydän reunoilta kaikkiin suuntiin. Näin tuolien takajalat jäävät matolle, vaikka niitä vedetään ulospäin.

Käytävämattojen tulisi yleensä olla vähintään 10 cm kapeampia ja 45-60 cm lyhyempiä kuin käytäväsi.

 

Leikittele muodoilla

Maton ei tarvitse olla suorakulmainen. Ryhmittele kalusteet haluamallasi tavalla ja päätä mattosi muoto tämän pohjalta. Mikä muoto näyttäisi parhaalta? Ehkä voisit valita nelikulmaisen, pyöreän tai jopa soikean maton?

Ja vielä muistutuksena: Kokeile ennen lopullisen päätöksen tekemistä!

 

Väri

Rakastatko värejä ja väriyhdistelmiä? Niin mekin! Mutta älä tuhlaa aikaa yrittäessäsi yhdistellä eri sävyjä oikein.

Et näe sellaista luonnossa, eikä se todellakaan tule pitämään paikkaansa kodissasi.

Itse asiassa, päinvastoin. Jos käytät kaiken energiasi ja yrität sovittaa kaikki värit toisiinsa viimeistä sävyä myöten, lopputulos on todennäköisesti aivan liian harkittu ja teennäinen.

Aloita sen sijaan muutamalla eri värisävyllä. Valitse matto, jossa on värejä ja ominaisuuksia, jotka vastaavat maalausten, verhojen tai tyynyjen värejä. Tai tee päinvastoin ja valitse sisustuselementtejä maton ominaisuuksien perusteella.

Etuna tässä on se, että et keskity ainoastaan yhteen asiaan kerrallaan, vaan sen sijaan luot tilaa ja mahdollisuuksia muuttaa ympäröivää värimaailmaa myöhemmin maton pitkän käyttöiän aikana. Matto on ja pysyy, mutta seinien ja verhojen värit todennäköisesti muuttuvat.

Tummat värit saavat kalusteesi tai muut esineesi näyttämään pienemmiltä, kun taas kirkkailla väreillä on päinvastainen vaikutus. Jos tilasi on rajallinen, valitse kevyempi matto tai matto ilman keskimedaljonkia tehdäksesi huoneesta tilavamman tuntuisen.

Pysy rauhallisena, äläkä keskity liikaa värien sommitteluun.

Käytä kultaista sääntöä: Valitse teemaväri ja korosta tai painota kyseistä väriä maton avulla. Väri voi olla jopa maton toinen väri, mutta kokonaisuus on toimiva. Valitse samankaltaisia värisävyjä ja kuvittele, että kotisi on ruusupensas. On epätodennäköistä, että kaikki värit sopivat yhteen. Sen sijaan on erittäin todennäköistä, että eri värisävyjä on useita kymmeniä: vihreän eri sävyjä lehdissä ja murrettuja värejä terälehdissä. Tästä kaikesta huolimatta ruusupensas näyttää aina täydelliseltä ja kauniilta. Anna värien tehdä töitä puolestasi, ei päinvastoin. Se on helpompaa kuin luulet!

 

Perinteinen...

Persialaiset ja itämaiset matot ovat täydellinen valinta monipuoliseen ja luovaan sisustukseen. Niiden avulla voi tehdä niin paljon: koot, kuviot, värit – kaikki ovat vuorovaikutuksessa sen tilan kanssa, johon laitat matot. Vaihtoehtoja on todella loputtomiin.

Persialaiset ja itämaiset matot ovat ajattomia ja aina muodissa. Perinteinen persialainen matto on täydellinen tapa lisätä sisustukseen väriä, tyyliä, nostalgiaa, perinteitä, arvoa, makua ja kulttuuria ainutlaatuisella tavalla – jokaisella käsinsolmitulla matolla on oma tarinansa kerrottavanaan, aivan kuten kodillasi. Jos kaipaat kontrastia, yhdistä perinteinen käsinsolmittu matto moderniin sisustukseen ja asia on kunnossa!

 

...vai moderni?

Moderni matto tekee kodistasi harmonisen ja tasapainoisen. Moderneja mattoja on kaikenmuotoisia ja -kokoisia mitä upeimmilla väriyhdistelmillä.

Niiden monipuolinen muotoilu tarjoaa sinulle lukemattomia mahdollisuuksia lisätä persoonallista tyyliäsi huoneisiin, tiloihin ja lattioille.

 

Pidä budjettisi aina mielessäsi

Käsinsolmittu matto tulisi nähdä kannattavana sijoituksena. Matto on ainutlaatuinen taideteos, jolla on yksilöllinen tarina kerrottavanaan. Jos valitset koneella valmistetun maton, sinun täytyy todennäköisesti uusia se noin vuoden jälkeen. Sen sijaan asianmukaisella hoidolla voit olla varma, että käsintehty mattosi ikääntyy kauniisti, ja siitä riittää iloa vielä vuosia – jopa tuleville sukupolville.

 

Kysy meiltä!

Kysele ihmeessä paljon pohtiessasi mattovalintaasi. Asiakaspalvelijamme ovat erittäin osaavia, ja he antavat sinulle kaikki tarvitsemasi tiedot. 

Olemme täällä sinun apunasi, tekemässä elämästäsi helpompaa ja hauskempaa, ja kodistasi oikean paikan juuri sinulle oikealla matolla!

Tärkein tavoitteemme on auttaa sinua tekemään kodistasi kaunis, viihtyisä ja sellainen, josta voit olla ylpeä – löytämällä juuri sinulle sopivan maton.

Ota yhteyttä Copyright © 2024 Carpet Avenue GmbH. Kaikki oikeudet pidätetään.