HINTOJA KOROTETAAN 01/03/2024 Lisätietoja >

Maton ostaminen on vasta alkua…

Kun hoidat sitä oikein, käsinsolmittu matto voi kestää jopa sukupolvien ajan. Se ikääntyy kauniisti ja näyttää myöhemmin melkein paremmalta kuin ostohetkellä.

 

Alusta 

Harkitse suojaavan alustan käyttämistä maton alla, jotta se pysyy paikoillaan eikä liiku ympäriinsä. Alusta on kuin maton perusta - se toimii maton perussuojana, joka ei ainoastaan ehkäise onnettomuuksia, mutta myös suojaa mattoa tarpeettomalta kulumiselta.

 

Painaumat

Jos pidät huonekaluja maton päällä, käytä niiden jaloissa suojia. Siirrä huonekalujen paikkaa muutamalla sentillä aina muutaman kuukauden välein ehkäistäksesi pysyvien painaumien muodostumisen. Kun siirrät huonekaluja, saatat huomata matossa painaumia, mutta ne katoavat yleensä itsestään muutaman päivän kuluttua. Villalla on luonnollinen taipumus palauttaa muotonsa, ja huomaat, että painaumat pienenevät vähitellen ennen kuin ne häviävät kokonaan. Jos jäljet ovat sitkeitä, voit yrittää nopeuttaa niiden häviämistä kostuttamalla valkoisen kangasliinan kylmällä vedellä ja asettamalla sen alueen päälle. Ota sitten silitysrauta ja silitä varovasti kankaan päältä muutaman kerran,aina maton nukan suuntaisesti..

 

Imurointi

Pidä mattosi puhtaana imuroimalla se säännöllisesti. Ole aina erityisen varovainen hapsujen kohdalla ja vältä imuroimasta niitä. Hapsut ovat loimilankojen jatkeita, ja jos niitä imuroi, ne saattavat purkautua ja matto vaurioitua.

On suositeltavaa imuroida matto kerran viikossa, mutta enintään kahdesti silloin, jos matto sijaitsee aktiivisella alueella, tai jos se on muusta syystä tarpeellista. Kaikki lika ja hiekka, jota ei imuroida pois, on kuin maton nukkaan kiinnittyvää hiekkapapaeria, joka painuu vähitellen pohjakudokseen, alkaen hangata ja kuluttaa solmuja.

Imuroi aina nukan suuntaisesti. Jos olet epävarma oikeasta suunnasta, vedä kättä varovasti maton yli, kuin silittäisit kissaa tai koiraa. Jos matto tuntuu sileältä ja käsi liukuu lankojen mukana, suunta on oikea. Jos tunnet vastustusta, liikutat kättä nukkaa vastaan.

 

Nukkaantuminen

Kun olet juuri ostanut maton, saatat huomata, että se nukkaantuu Voit olla huoletta, sillä tämä ei ole merkki viallisesta matosta tai heikommasta laadusta. Näkemäsi irtoava nukka on itse asiassa ylimääräisiä villakuituja, jotka ovat jääneet maton lankojen sekaan valmistuksen aikana, kun nukka on leikattu oikean pituiseksi. Lyhyet langansäikeet irtoavat maton nukasta ja nousevat pintaan. Tämä on täysin luonnollinen ilmiö, ja kärsivällisyydellä ja imuroinnilla huomaat, että se loppuu vähitellen. Jos haluat nopeuttaa prosessia, voit imuroida mattoa hieman useammin,aina nukan suuntaisesti.Älä kuitenkaan imuroi liikaa, sillä se aiheuttaa matolle vain tarpeetonta kulumista.

 

Mattojen peseminen

Jos puhdistat ja huollat käsinsolmittua mattoasi säännöllisesti, se ei vaadi pesemistä pitkään aikaan.

Jos matto alkaa näyttää likaiselta, voi olla aika viedä se ammattitaitoiseen pesulaan. Suosittelemme, että tämä tehdään keskimäärin 3-5 vuoden välein maton ulkonäöstä riippuen.

Valitse aina pätevä ja kokenut ammattilainen, joka on erikoistunut käsinsolmittujen mattojen puhdistukseen.Tahrat

Ensimmäinen sääntö on toimia nopeasti. Jos tahran annetaan kuivua, on aina mahdollista, ettei se lähde kokonaan pois.

Poista kiinteät aineet varovasti lusikalla ja kuivaa nesteet taputtelemalla heti niiden läikkymisen jälkeen. Pyri poistamaan mahdollisimman paljon nestettä märällä valkoisella kangasliinalla tai paperipyyhkeellä ja pienellä määrällä mietoa saippuaa. Älä koskaan käytä kemikaaleja tai pesuaineita käsinsolmittuun mattoon. Pesuaineet sisältävät tavallisesti voimakkaita tensidejä, jotka voivat vahingoittaa villakuituja ja värejä. Ne voivat myös pestä pois villakuitujen rasvan ja poistaa siten maton luonnollisen suojapinnan.

Pyyhi hellävaraisesti hankaamatta aluetta. Näin et hiero tahraa syvemmälle mattoon, pilaa maton lankoja tai anna nesteen valua maton läpi lattiaan. Aloita aina tahran ulkoreunoilta ja etene kohti keskustaa taputtelemalla siihen hieman haaleaa vettä ja viimeistelemällä kuivalla kangasliinalla.

Jos tahra ei lähde pois, ota yhteyttä ammattitaitoiseen mattopesulaan ja kysy neuvoa. Älä koskaan käytä tahranpoistoaineita, jotka eivät ole erityisesti tarkoitettu käsinsolmituille matoille ja maton materiaaleille (villa, silkki ja/tai puuvilla).

Jatka lukemista, mikäli haluat tarkempia neuvoja erityyppisten tahrojen poistamiseen.

 

 

Ota yhteyttä Copyright © 2024 Carpet Avenue GmbH. Kaikki oikeudet pidätetään.